Smatra se da su bebe najsigurnije kada spavaju na leđima. Položaj na stomaku sprovodi se kroz igru, uz obavezan nadzor. Bebama je potrebno vreme za položaj na stomaku kako bi razvile jake mišiće.

Američka pedijatrijska akademija dala je sledeće informacije za roditelje i staratelje o tome kako se sprovodi „vreme za stomačić“(položaj na stomaku) za bebe i stvara bezbedno okruženje za njihovo spavanje.

Igrajte se i komunicirajte sa bebama dok su budne i na stomaku 2 do 3 puta dnevno u kratkom intervalu (3-5 minuta), povećavajući vreme za položaj na stomaku dok bebe pokazuju da uživaju. Vežbajte do 15 (maksimalno 30 minuta) svakog dana do 7 nedelja. Odlično vreme za ovo je kada se bebi promene pelene ili se probudi iz dremke. Vreme za položaj na stomaku priprema bebe da mogu da klize po stomaku i puze. Kako bebe rastu i jačaju, potrebno im je više vremena na stomaku kako bi da izgradile sopstvenu snagu. Počnite od prvog dana po povratku iz porodilišta.

Položaj na stomaku se dešava kada vaša beba leži na stomaku sa težinom na podlakticama. Ovakav položaj izgrađuje snagu glave, vrata i gornjeg dela tela. Preporuka je da ove vežbe vaša beba radi što češće, po mogućnosti svaki dan.

Započnite sa položajem na stomaku ubrzo nakon rođenja. U prvih nekoliko nedelja, pokušajte da „vreme za stomačić“ bude 1-2 minuta, 2-3 puta dnevno. Kasnije to vreme može da se produži.

Dok spava, beba provodi dosta vremena na leđima sa glavom u jednom položaju. Ovo može izazvati blaga zaravnjenja na potiljku. Vreme za položaj na stomaku pomaže da se ovo spreči.
KAKO I KADA PRIMENITI POLOŽAJ NA STOMAKU
Nekim bebama se u početku možda neće dopasti položaj na stomaku, dajete im vremena.

Postavite sigurne predmete i igračke blizu bebe (bez sitnih delova, oštrih ivica, nebezbednih materijala,..) Pomerajte ih s jedne na drugu stranu ispred bebinog lica. Ovo podstiče vašu bebu da se kreće, podiže i okreće glavu.
.
Spustite se na pod pored svoje bebe. Okrenite stranice u slikovnicama ili časopisima. Ovo razvija snagu očiju vaše bebe i održava ih zainteresovanim.

Stavite prikladno ogledalo ispred bebe kako bi mogla da vidi svoj odraz. Probajte da sprovedete „vreme za stomačić“ na različitim mestima, kao na primer napolju, na ćebetu.
VREME ZA POLOŽAJ NA STOMAKU TREBA DA BUDE INTERESANTNO, ZABAVNO I BEZBEDNO

Neka vaša beba zna da ste pored nje tako što ćete joj pričati i pevati, milovati je po leđima ili golicati ruke.

Ako vaša beba ne voli „vreme za stomačić“ na podu, pokušajte da ga sprovedete na smotanom peškiru, svom krilu ili velikoj lopti.

Obavezno nadgledajte bebu tokom sprovođenja položaja na stomaku. Kako vaša beba jača i počinje više da se kreće, obavezno uklonite opasne stvari.

priredila Aleksandra Bokun

dipl.defektolog/oligofrenolog

Izvor:
© Raising Children Network 2019

Ostavite odgovor